Waar kun je bevallen?

Soms staat voor jou al vast waar je bevalt. Er kunnen medische redenen waardoor je in het ziekenhuis moet bevallen, maar als een zwangerschap goed verloopt, is het een keus die je zelf maakt. Uit onderzoek blijkt dat het voor de veiligheid van moeder en kind niet uit maakt waar je bevalt. Aan jou de keus wat voor jou persoonlijk het prettigst is!
De keuze die je maakt is niet definitief. Je weet niet hoe de bevalling verloopt en hoe jij je zult voelen.

Wil je poliklinisch bevallen, maar gaat het thuis allemaal zo vlot dat je niet meer naar het ziekenhuis kan, dan is dat geen probleem en beval je thuis. Had je je voorgenomen thuis te bevallen, maar wil je tijdens de weeën toch liever naar het ziekenhuis, dan mag dat ook.

Lees hieronder meer over de verschillende bevallingen:

Thuis bevallen

Nederland is één van de weinige landen waar vrouwen de keuze hebben om thuis te bevallen. De Nederlandse verloskundigen zijn goed opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden en eerste opvang te bieden bij eventuele problemen. De verloskundige zal je begeleiden bij de bevalling samen met een kraamverzorgende. Uit onderzoek blijkt dat het voor de veiligheid van moeder en kind niet uitmaakt waar je bevalt.

Voordelen

  • Privacy en ontspannen sfeer. Je bent in je eigen vertrouwde omgeving.
  • Gevoel regie in eigen hand te hebben.
  • Er is minder kans op infecties.
  • Je kunt zelf bepalen wie er bij de bevalling aanwezig zijn.
  • Niet met weeën in de auto en geen vervoer naar huis na de bevalling.
  • Na de bevalling kun je gelijk onder je eigen douche en in je eigen bed liggen.
  • Thuis bevallen wordt volledig vergoed.

Nadelen

Je kunt worden afgeleid door dagelijkse beslommeringen of andere kinderen in huis. Bij complicaties, alsnog naar het ziekenhuis.
Wanneer er zich toch problemen voordoen tijdens of na de bevalling, dan zal de verloskundige de gynaecoloog of kinderarts raadplegen en ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk in het ziekenhuis terecht komt. Bij de bevalling van een eerste kind is de kans dat dit gebeurt ongeveer 49% en als iemand eerder zonder problemen is bevallen 17 %. Bij de meeste verwijzingen is er geen directe spoed en is er ruimte en tijd om naar het ziekenhuis te gaan. De verloskundige bepaalt of de thuissituatie geschikt is om te bevallen. Als je twijfelt of de thuissituatie geschikt is om te thuis te bevallen kun je dit het beste met uw verloskundige vooraf bespreken.

In het ziekenhuis (poliklinisch) bevallen

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische redenen, heet dat een poliklinische bevalling. Concreet betekent dit, dat de bevalling thuis begint. De verloskundige zal -in overleg met jullie- beslissen, wanneer je naar het ziekenhuis kunt gaan. De verloskundige zal het ziekenhuis bellen om je komst aan te kondigen. In het ziekenhuis wordt je bij de bevalling begeleid door jouw eigen verloskundige samen met een kraamverzorgende van de door jou gekozen kraamzorgorganisatie. Wanneer de bevalling zonder problemen is verlopen, ga je samen met de baby na ongeveer 2 uur weer naar huis.

De kraamverzorgende gaat met jullie mee om thuis ook alles voor jou en de baby in orde te maken. Daar kunnen jullie dan ook het kraambezoek ontvangen. Als je nog een nacht moet blijven slapen, is het in de meeste gevallen ook mogelijk dat je partner blijft. Het vervoer van en naar het ziekenhuis regelen jullie zelf.

Voordelen

  • Bij complicaties al in het ziekenhuis aanwezig.
  • Je wordt niet afgeleid door dagelijkse beslommeringen.
  • In het ziekenhuis mag je naast de verloskundige nog 2 personen mee nemen.

Nadelen

  • Vreemde omgeving.
  • Met weeën in de auto.
  • Minder privacy.
  • Meer kans op infectie.
  • (Poliklinisch) bevallen in het ziekenhuis wordt niet volledig vergoed. Je ‘huurt’ de verloskamer. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de kosten.

In het ziekenhuis bevallen met medische reden

In sommige gevallen kan er een medische reden zijn om in het ziekenhuis te bevallen met de begeleiding van jouw eigen verloskundige. Dit zal door de verloskundige met jou besproken worden.

Dit heet poliklinisch bevallen met medische indicatie, de kosten worden dan volledig vergoed.

Ook nu begint de bevalling thuis en ga je met je verloskundige naar het ziekenhuis voor de bevalling. In het ziekenhuis wordt je begeleid door je verloskundige en een verpleegkundige van het ziekenhuis. Als alles goed verlopen is en er geen controles meer nodig zijn, ga je weer naar huis. Daar zal de kraamverzorgende jullie helpen.

In het ziekenhuis bevallen onder leiding van de gynaecoloog

Als je onder controle bent van de gynaecoloog beval je in het ziekenhuis met medische indicatie. Dit heet een klinische bevalling. De gynaecoloog zal instructies geven wanneer je je moet melden, als de bevalling begint.

De arts-assistent, klinisch verloskundige of gynaecoloog zal instructies geven wanneer jij je moet melden, als de bevalling begint.

Kosten van een klinische bevalling worden altijd vergoed.

Bevallen per keizersnede

Op de website van het Deventer Ziekenhuis kun je een film bekijken over de keizersnede.