Coronavaccinatie tijdens je zwangerschap

Heb je eerder de keuze gemaakt om je niet te vaccineren, denk er dan nog eens over na en ga hierover in gesprek met je verloskundige of gynaecoloog.

Gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen zien het afgelopen half jaar het aantal zwangeren met COVID-19 op de intensive care verdubbelen. Ook zien zij meer te vroeg geboren baby’s op de NICU. Daarom roepen zij zwangeren nogmaals op zich op ieder moment van de zwangerschap te laten vaccineren met een mRNA-vaccin.

Ziekteverloop sneller

“Wat ons op dit moment opvalt, is dat vanaf het moment dat een zwangere COVID-klachten krijgt, het ziekteverloop veel sneller gaat dan eerder”, vertelt gynaecoloog prof. dr. Christianne de Groot, woordvoerder van de NVOG. “Een zwangere komt nu sneller in een ernstige situatie en dus op de ic terecht. Dit is een duidelijk verschil met de eerste golf”. Kinderarts drs. Károly Illy vult aan: “Gevolg hiervan is dat een baby al in een vroeger moment in de zwangerschap gehaald moet worden. Dit is soms al bij 26 weken. De baby komt dan op de NICU. Dit zien wij steeds vaker gebeuren. Wij maken ons hier veel zorgen over.”

Vaccineren vermindert de kans op ernstig ziek worden

Internationaal onderzoek bevestigt dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte voor de vrouw en haar kind. We weten uit internationaal onderzoek dat vaccineren geen schade toebrengt aan de zwangere of haar ongeboren kind. Vaccineren vermindert de kans op ernstig ziek worden sterk. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger willen worden. Vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Prof. dr. Corine Verhoeven, verloskundige, bevestigt dit en roept zwangeren op om zich te laten vaccineren. Voor hun eigen gezondheid én die van hun kind: “Heb je eerder de keuze gemaakt om je niet te vaccineren, heroverweeg deze keuze dan nog eens en ga hierover in gesprek met je verloskundige of gynaecoloog.”

Advies coronavaccinatie tijdens zwangerschap Arabisch
Advies coronavaccinatie tijdens zwangerschap Engels
Advies coronavaccinatie tijdens zwangerschap Pools
Advies coronavaccinatie tijdens zwangerschap Turks

Podcast

Artsen maken zich grote zorgen over het relatief hoge aantal zwangere vrouwen dat met corona opgenomen wordt in het ziekenhuis. Wat deze vrouwen in het ziekenhuis te wachten staat is niet niks, vertelt Liesbeth van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie in podcast De Dag. Zij werkt zelf in het AMC in Amsterdam en moet moeilijke en ingrijpende gesprekken voeren met vrouwen voordat zij op de IC in slaap worden gebracht. Eén van die vrouwen doet, anoniem, ook haar verhaal in de podcast. Zij belandde met 25 weken zwangerschap in het ziekenhuis en heeft nu bijna een jaar later nog altijd moeite om die periode achter zich te laten.

Luister hier de podcast.

Keuzehulpen

Om een keuze te maken kunnen onderstaande keuzehulpen helpen:

  1. Informatiekaart_wel of geen prik tegen corona nov 2021. Klik hier voor de Bronvermelding informatiekaart wel of geen prik tegen Corona tijdens zwangerschap.
  2. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021_Arabisch
  3. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021_Engels
  4. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021 Pools
  5. Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-okt-2021_Turks
  6. Ik wil zwanger worden, mag ik een prik tegen Corona?
  7. Ik ben zwanger, mag ik een prik tegen corona? 20 juli 2021