Bevalling

De bevalling is voor vele vrouwen en partners een hele bijzondere maar ook spannende gebeurtenis. Natuurlijk wil je graag weten hoe je bevalling zal verlopen.
Wanneer zullen de weeën beginnen? Zal de bevalling goed gaan? Kan ik goed met de pijn omgaan? Verschillende vragen komen in je op. Een goede voorbereiding kan er voor zorgen dat je ontspannen naar de bevalling toe leeft.

Er is veel informatie te vinden, zowel op internet als in boeken. Kijk ook bij de folders over bevallen.

Voor boeken met goede uitleg over de bevalling, vraag je verloskundige of gynaecoloog om advies.

Waar kun je bevallen

Als alles goed gaat, kun je zelf kiezen, thuis of in het ziekenhuis. Als er medische noodzaak is, vindt de bevalling in het ziekenhuis plaats. Lees hier meer informatie.

Wat moet je voorbereiden

Natuurlijk is er van alles nodig voor een kleine baby. Hier vind je nog een lijstje met dingen om niet te vergeten. Lees hier meer informatie.

Inleiding van de bevalling

Soms is het nodig om de bevalling op te wekken, je wordt ingeleid. Lees hier voor meer informatie.

Belinstructies

Van de verloskundige of gynaecoloog krijg je belinstructies. Krijg je de eerste baby of ben je al eerder bevallen? Is het hoofdje wel of niet ingedaald in het bekken?  Dit bepaalt welke instructies er voor jullie zijn, het is dus niet voor iedereen hetzelfde!  Dit wordt besproken met jullie rond 36 weken.

Zorg dat je de juiste telefoonnummers bij de hand hebt. Het is misschien handig om deze in je mobiele telefoon te zetten.  

Krijg je wee?n, vruchtwaterverlies of bloedverlies voor 37 weken, bel dan met de zorgverlener die je zwangerschap begeleidt.

1. Inleiding van de bevalling

2. Inleiden van de bevalling – Voorbereiding

3. Wat is inleiden van de bevalling en wat zijn voor- en nadelen?