Geboortewens

Een geboortewens is een document waarin je specifieke wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling kunt opschrijven. Iedere zwangere en iedere partner leeft op een andere manier naar een bevalling toe. Door wensen, dromen, verwachtingen en eventuele angsten in het geboortewens op te schrijven en te bespreken met de verloskundige of gynaecoloog ontstaat er begrip voor elkaar en kun je tijdens de bevalling beter samenwerken.

Een goede voorbereiding helpt tijdens de bevalling. Dit kan op verschillende manieren:

  • Het lezen van boeken
  • Bijwonen van voorlichtingsavonden
  • Het volgen van een zwangerschapscursus
  • Het maken van een geboorteplan
  • Praat met je partner over de bevalling: bespreek wat je verwacht en wat voor jullie beiden belangrijk is.

De verloskundige of gynaecoloog (vanaf hier verloskundige zorgverlener genoemd) probeert tijdens je bevalling zoveel mogelijk rekening te houden met je geboortewensen. Niemand kan voorspellen hoe de bevalling zal verlopen, misschien loopt het anders dan je had gehoopt of verwacht. De veiligheid van jou en je baby staat wel altijd voorop en daarom wordt soms van je geboortewensen afgeweken. Ook kan het zijn dat je tijdens de bevalling zelf toch iets anders wilt dan je van te voren in gedachten had.

Hoe maak je een Geboortewens

Lees eerst hier informatie over de zorg die je bij de verloskundige en gynaecoloog kunt verwachten en klik daarna hieronder voor het invulformulier voor jouw persoonlijk geboortewens.