Zwangerschap
Gezond zwanger
Al voor je zwanger wilt worden, kun je zorgen dat je kind een gezonde start krijgt. Als je gezond leeft, dan vergroot je de kans op een gezonde zwangerschap. Dat is een goede basis voor de toekomst van je kind. Lees meer informatie op de bladzijde over kinderwens.
De eerste 12 weken zijn erg belangrijk. De bevruchte eicel groeit uit tot een compleet kindje. Op deze website kun je volgen hoe alles bij de baby in deze periode wordt aangelegd. Dus al voel je misschien nog weinig en zie je nog niks, gezond leven is nu heel belangrijk.
Bij de folders vind je algemene informatie over je gezondheid in de zwangerschap, over het voorkomen van infecties en over risico?s op je werk, maar ook over het belang van en rook-, alcohol- en drugsvrije zwangerschap.
Als je zwanger bent, kun je zelf kiezen voor een verloskundige praktijk die bij jou past. Meld je daar aan voor een intakegesprek en de verloskundige zorg. Ook als je weet dat je bij de gynaecoloog gecontroleerd zal worden in de zwangerschap, meld je toch eerst bij de verloskundige voor de intake. De verloskundige zal daarna de zorg bij de gynaecoloog in gang zetten.
Intake
Rond de 8e week van de zwangerschap heb je het eerste gesprek met een verloskundige. We bespreken dan een vragenlijst over jouw medische voorgeschiedenis en over (erfelijke) ziektes in de familie. De verloskundige verzamelt zo nodig extra informatie over jouw gezondheid en stelt een zorgpad voor jouw zwangerschap op. Ook zullen er een aantal onderzoeken gepland worden zoals bloedonderzoek en een echo.
Tijdens de intake kan er gesproken worden over prenatale screening naar Down- Edwards- en Patausyndroom en over de 20 weken echo. Wil je hierover meer informatie, dan wordt een afspraak gepland. Ga voor meer informatie naar onderzoekvanmijnongeborenkind.nl of kijk naar de folders over screening.
Zorgpad
Een zorgpad is een schema voor controles en onderzoeken en informatie in de zwangerschap. Voor iedere zwangerschap is een basiszorgpad. Dit basiszorgpad wordt eventueel uitgebreid met extra bloed of echo onderzoeken, afhankelijk van jouw gezondheid en de gezondheid van jouw partner en jullie familie en eventuele eerdere zwangerschappen. In een overleg met de verloskundige en gynaecoloog wordt jouw persoonlijke zorgpad definitief vastgesteld.
De verloskundige bespreekt jouw persoonlijke zorgpad tijdens de 2e controle. Je hoort of je bij de verloskundige onder controle kan blijven of dat het nodig is dat je bij de gynaecoloog onder controle komt. Het kan ook zijn dat je gedeelde zorg krijgt, dus controles bij zowel de verloskundige als gynaecoloog.
In de zwangerschap
Je komt regelmatig voor controle bij de verloskundige of gynaecoloog. Tijdens deze controles wordt besproken hoe het met je gaat, je bloeddruk wordt gemeten, de groei van de baby wordt in de gaten gehouden en we luisteren naar het hartje van de baby. Zo nodig vindt er opnieuw bloedonderzoek plaats.
Bekijk voor meer informatie de folders of websites die van toepassing zijn in de zwangerschap: bijvoorbeeld over de 20 wekenecho, informatie over de rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap, leven voelen, kinkhoestvaccinatie etc.
Meld je ook aan bij een kraamzorgorganisatie. Tijdens de bevalling assisteert een kraamverzorgende de verloskundige en na de bevalling zal de kraamverzorgende jullie thuis assisteren.
Vanaf 30 Weken
In deze periode groeit je buik hard, het kindje komt flink aan in gewicht. Ook komt de bevalling steeds dichterbij. De controles zijn korter op elkaar. Jullie krijgen informatie over de bevalling en het geboorteplan.
De kraamzorg neemt in deze fase contact met jullie op voor een intakegesprek of huisbezoek.
Bij 35-36 weken wordt een liggingsecho gemaakt. Soms ligt de baby niet met zijn hoofd naar beneden, dit noemen we stuitligging. Je krijgt dan een extra afspraak om de mogelijkheden te bespreken (bijvoorbeeld een uitwendige versie). Heb je besloten om geen versie te doen of is deze niet gelukt? De verloskundige verwijst je naar de gynaecoloog voor verdere behandeling.
Vanaf 37 weken tot 42 weken mag jullie baby geboren worden, dit heet op tijd. Zorg dat je voor 37 weken alles klaar hebt en het kraampakket in huis is. Je krijgt de belinstructies van je verloskundige of gynaecoloog voor de bevalling.
Lees meer op deze websites:
Deverloskundige.nl??|?NVOG voorlichting ?| Zanzu.nl in meerdere talen
Zwangerschap_en_infectieziekten | Voedingscentrum | Onderzoek van mijn ongeboren kind Hoe-u-een-kind-kunt-erkennen | Gemeente Deventer & erkenning-van-kind |