Jeugdgezondheidszorg

De kraamverzorgende is weg, en nu?

Vanaf het moment dat je vader of moeder bent, komt er een hoop op je af. Er zijn dingen die dan vanzelf gaan, maar het kan ook zijn dat je tegen dingen aanloopt of dat je vragen hebt.

GGD IJsselland volgt kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Wij staan voor je klaar om met je mee te denken en we zorgen dat je kind de nodige gezondheidsonderzoeken krijgt. We geven je kind ook vaccinaties tegen besmettelijke ziektes. Op www.ggdijsselland.nl  vind je alle informatie over de Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland.

Wat doet de Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland?

Wellicht ben je ons al tegen gekomen toen je zwanger was, bij een prenataal huisbezoek of een voorlichting. Zo niet, dan komt onze jeugdverpleegkundige bij jullie thuis op bezoek, als je kindje ongeveer twee weken oud is. Je kunt dan kennismaken en de verzorging, groei, voeding en de ontwikkeling van je baby bespreken. Daarnaast vertelt de jeugdverpleegkundige wat je kunt verwachten van de jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland. Van tevoren bellen wij je om deze afspraak te maken, dit is meestal aan het einde van de kraamweek.

Als je baby ongeveer drie weken oud is, kom je voor het eerst op het consultatiebureau. Je baby wordt dan gewogen en gemeten door de assistente. De afspraak zelf is bij de jeugdarts, zij zal je kindje nakijken en bespreken hoe het met jullie gaat. Ook kun je vragen stellen. In overleg wordt er  een vervolgafspraak gemaakt. De afspraken zijn afwisselend bij de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige.

Tussendoor een vraag?

Het is prachtig om een kind te hebben, maar het is niet altijd even makkelijk. Heb je tussendoor vragen of twijfels? Bijvoorbeeld over voeding, slapen, krampjes of de opvoeding? Dan kun je op werkdagen altijd contact opnemen met de Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland. Je kunt ons bellen (088 – 443 07 02) of mailen (jeugdgezondheidszorg@ggdijsselland.nl). Je kunt ook langskomen tijdens ons inloopspreekuur. Kijk op www.ggdijsselland.nl  voor data en tijden van het inloopspreekuur bij jou in de buurt.

Wat kun je doen als het niet zo goed gaat?

Soms kunnen er zich situaties voordoen waarin het niet zo lekker gaat met jouw kind of met de rest van je gezin. Ook in deze gevallen kun je altijd bij de GGD terecht. Daar werken deskundigen vanuit meerdere disciplines die kunnen meedenken en jullie kunnen helpen. Binnen het CJG is er een netwerk van waaruit hulp en begeleiding geboden kan worden als dat nodig is.

Ander woongebied?

Woon je niet in een van de 11 gemeenten van GGD IJsselland, kijk dan in onderstaande overzicht  voor informatie over de jeugdgezondheidszorg in jouw gemeente! 

Voor de gemeente Voorst kan je kijken bij het Centrum Jeugd & Gezin op  www.cjgvoorst.nl  en voor de gemeente  Lochem op de website van www.Yunio.nl

Ben je woonachtig in de gemeente Rijssen-Holten  of  Losser dan vind je meer informatie over de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt op de website van www.ggdtwente.nl