Voeding voor de baby

Borst- of kunstvoeding?

Je baby heeft voeding nodig om te kunnen groeien en zich gezond te kunnen ontwikkelen.

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je kind. Moedermelk bevat naast antistoffen alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Borstvoeding biedt zo bescherming tegen allergieën en allerlei ziektes, zowel voor jezelf als voor je baby, voor nu en voor later.

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op borstvoeding geven. Je kunt de informatieavond over borstvoeding volgen. Ook op internet zijn verschillende mogelijkheden om je verder te verdiepen. Op de website van het voedingscentrum staan filmpjes over voorbereiden op borstvoeding en starten met borstvoeding.

Als er tijdens het geven van borstvoeding vragen zijn of er zijn wat problemen, kun je terecht bij de lactatiekundige of borstvoedingsdeskundige. Er is een borstvoedingslijn van Naviva en ook zijn er borstvoedingspraktijken.

Lactatiekundigen in de regio:

Anneke ten Hove, Borstvoedingspraktijk Voor jou Deventer

Erna Klein Hofmeijer, Praktijk voor Borstvoeding Schalkhaar

Borstvoeding en werk

Als je borstvoeding wilt geven en je bent weer aan het werk dan heb je, tot je kindje negen maanden is, het recht om op je werk te kolven of borstvoeding te geven.
Gedurende de eerste 9 levensmaanden van je kind geldt dat je zo vaak en zo lang als nodig mag borstvoeden of kolven. Met een maximum van een kwart van je werkdag of –dienst, en in overleg met je werkgever. Tijdens deze onderbrekingen word je gewoon doorbetaald. Het is belangrijk om te weten of je in deze periode met gevaarlijke stoffen werkt, want die kunnen via de moedermelk bij je kindje terechtkomen.

Kijk voor meer informatie op de volgende websites: 
kolven_op_het werk | borstvoeding en kolven | Voedingscentrum Borstvoeding | La leche league Borstvoedingsorganisatie |  Borstvoeding.com |

Kunstvoeding

Kun je of wil je geen borstvoeding geven, dan is kunstvoeding een goed alternatief. Kies voor een zuigelingenvoeding voor 0-6 maanden. Er zijn verschillende merken voeding, die allemaal voldoen aan de Nederlandse Warenwet. Ook flessen en spenen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is vaak een kwestie van uitproberen wat het beste bij jullie baby past.

Voorlichting en advies

Er is een informatieavond over voeding voor de baby en de kraamtijd en er is een informatieavond over borstvoeding. Je kunt je daarvoor gratis inschrijven. Ook kun je tijdens de zwangerschap al een afspraak maken met een lactatiekundige voor een persoonlijk advies.

Er zijn verschillende folders en websites over voeding voor de baby
Meer informatie op de volgende websites:
Voedingscentrum flesvoeding |